Je schoenen in de wasmachine doen, wanneer kan dit wel en niet?

Je schoenen in de wasmachine doen, wanneer kan dit wel en niet?

Door Redactie / 09-01-2024

Je schoenen schoonmaken is een vervelend taakje. Kan dat niet makkelijker gemaakt worden? Jazeker! Sommige schoenen kun je namelijk gewoon makkelijk in de wasmachine gooien! Dit kan natuurlijk niet met elke schoen en in elke wasmachine, maar wanneer kun je wel je schoenen in de wasmachine schoonmaken en wanneer niet?

Welke schoenen kun je wassen?

Niet elke wasmachine is geschikt voor alle soorten schoenen. Je kunt hiervoor het beste een goede wasmachine kopen die een grotere trommel heeft. Welke wasmachines beste koop is, kun je online vergelijken. Bij een kleinere trommel is de kans groter dat bepaalde schoenen de trommel zullen beschadigen. Schoenen die het makkelijkste in de wasmachine schoon te maken zijn, zijn canvas schoenen of simpele gympen. Deze zijn gemaakt van een canvas stof en kunnen goed tegen een stootje. Ook zijn ze niet robuust of zwaar en zullen ze de wasmachinetrommel niet beschadigen. Andere schoenen gemaakt van stof zullen ook wel in de wasmachine kunnen.

Andere schoenen schoonmaken

Als je je schoenen in de wasmachine wilt schoonmaken, moet je dus altijd naar het materiaal kijken. Loopschoenen of sneakers geheel van stof kunnen maken in de wasmachine. Heb je juist mooie laarsjes of sneakers die uit leer bestaan? Deze kunnen niet in de wasmachine en zul je met de hand schoon moeten maken.  Het schoonmaken van leren of ander materiaal schoenen is ook niet moeilijk om te doen. Er zijn handige schoonmaak setjes speciaal voor schoenen. Er zit hier dan een reinigingsmiddel in, maar ook een product om het leer te behandelen of de schoenen weer wit te krijgen. Zo krijg je ze ook weer zo goed als nieuw!

Hoe kun je schoenen in de wasmachine wassen?

Voordat je je schoenen in de wasmachine gooit, moet je wat voorbereiding treffen. Haal eerst alle losse onderdelen, zoals de veters en losse zooltjes, uit je schoenen. Hierna kun je de schoenen in een kussensloop gooien en het juiste programma selecteren. Was niet op een te hoge temperatuur. Een wasprogramma van 30 graden is perfect voor schoenen. Zet ook de centrifuge stand uit.  Je hoeft bij het wassen van schoenen geen wasverzachter te gebruiken en maar weinig wasmiddel toe te voegen. De schoenen moet je niet centrifugeren. Dit zal ervoor zorgen dat je schoenen kunnen beschadigen en ook is het niet fijn voor je wasmachine zelf. Doe de schoenen niet in de droger en zet ze ook niet op de verwarming. Laat de schoenen gewoon aan de lucht drogen.